Gorilla

Gorilla


Missä Gorillat elävät?

Gorillat asuvat Keski-Afrikassa. Gorillalajeja on kaksi, itäinen gorilla ja länsi gorilla. Länsi-Gorilla asuu lännessä Afrikka Kamerunissa, Kongossa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Gabonissa. Itä-Gorilla asuu Itä-Afrikan maissa, kuten Ugandassa ja Ruandassa.

Vauva gorilla äidin kanssa

Gorillat elävät monissa elinympäristöissä suoista metsiin. On alangon gorilloja, jotka elävät bambumetsissä, suoissa ja alankometsissä. On myös vuoristo-gorilloja, jotka elävät vuoristossa metsissä.

Mitä he syövät?

Gorillat ovat enimmäkseen kasvinsyöjiä ja syövät kasveja. He syövät kasvit sisältävät lehtiä, varren kuoppaa, hedelmiä ja bambua. Joskus he syövät hyönteisiä, etenkin muurahaisia. Täysikasvuinen aikuinen mies syö noin 50 kiloa ruokaa päivässä.



Kuinka suuret he saavat?

Gorillat ovat suurimmat kädellisten lajit. Miehet ovat usein kaksi kertaa isompia kuin naiset. Miehet kasvavat noin 5 ½ jalkaa pitkiksi ja painavat noin 400 kiloa. Naaraat kasvavat 4 ½ jalkaa pitkiksi ja painavat noin 200 kiloa.

Gorilloilla on pitkät käsivarret, jopa pidemmät kuin jalkansa! He käyttävät pitkiä käsivarsiaan kävelemään. Täällä he käyttävät kädensijojaan kävelemään kaikilla neljällä.

Ne ovat enimmäkseen peitetty ruskeilla hiuksilla. Eri alueiden gorilloilla voi olla eriväriset hiukset. Esimerkiksi länsimaisella gorillalla on vaaleat hiukset ja vuorigorillalla tummimmat hiukset. Läntisellä matalalla gorillalla voi olla myös harmahtavat hiukset ja punainen otsa. Kun urospuoliset gorillat vanhenevat, hiukset muuttuvat selällään valkoisiksi. Näitä vanhempia miehiä kutsutaan Silverback-gorilloiksi.

Ovatko ne uhanalaisia?

Kyllä, gorillat ovat uhanalaisia. Äskettäin Ebola-virus tappoi joukon heistä. Tämä tauti yhdistettynä gorilloja metsästäviin ihmisiin on saattanut molemmat lajit edelleen sukupuuttoon.

Hauskoja faktoja Gorillasta

  • Gorilloilla on kädet ja jalat kuten ihmisillä, mukaan lukien vastakkaiset peukalot ja isot varpaat.
  • Jotkut vankeudessa olevat gorillat ovat oppineet käyttämään viittomakieliä kommunikoidessaan ihmisten kanssa.
  • Gorillat elävät pienissä ryhmissä, joita kutsutaan joukkoiksi tai yhtyeiksi. Jokaisessa joukossa on yksi hallitseva uros Silverback, joitain naisgorilloja ja heidän jälkeläisiä.
  • Gorillat elävät noin 35 vuotta. He voivat elää pidempään, jopa 50 vuotta vankeudessa.
  • He nukkuvat yöllä pesissä. Vauvan gorillat pysyvät äitinsä pesissä noin 2 ½ vuoden ikäisiksi.
  • Gorillat ovat yleensä rauhallisia ja passiivisia eläimiä, mutta Silverback puolustaa joukkoaan, jos hän tuntee olevansa uhattuna.
  • Ne ovat erittäin älykkäitä ja on nyt havaittu työkalujen avulla luonnossa.
Gorilla syö



Lisätietoja nisäkkäistä:

Nisäkkäät
Afrikkalainen villikoira
American Bison
Kaksikyttyräinen kameli
Sinivalas
Delfiinit
Norsut
Jättipanda
Kirahvit
Gorilla
Virtahepot
Hevoset
Meerkat
Jääkarhuja
Preeriakoira
Punainen kenguru
punainen susi
Sarvikuono
Täplikäs hyeena