Preeriakoira

Prairie-koira syö ateriaa
  • Valtakunta: Animalia
  • Turvapaikka: Chordata
  • Luokka: Nisäkkäät
  • Tilaus: Rodentia
  • Perhe: Sciuridae
  • Suku: Cynomys
Miltä preerikoirat näyttävät?

Prairie-koirat ovat pieniä pieniä pörröisiä eläimiä. Ne kasvavat hieman yli jalan korkeiksi ja niiden pyrstö on 3-4 tuumaa pitkä. Ne painavat tyypillisesti 2-4 kiloa. Heillä on ruskea turkis, mustat silmät ja lyhyet raajat kynsillä.

Erilaiset Prairie-koirat

Preeriakoiralajeja on viisi erilaista, mukaan lukien mustahäntä (udovicianus), valkohäntä (leucurus), meksikolainen (mexicanus), Gunnisonin (gunnisoni) ja Utah (parvidens).

Ovatko he todella koiria?

Prairie-koirat eivät ole oikeastaan ​​koiria, mutta ovat jyrsijä- tai maa-oravia. He saivat nimen 'koira' heidän tekemästään koiran kaltaisesta kuoresta.



Missä he asuvat?

He asuvat pääasiassa Yhdysvaltojen keskiosassa Suurilla Tasangoilla. He asuvat alueilla, joilla on laaja lämpötila-alue erittäin kylmästä erittäin kuumaan.

Prairie-koirat uran sisäänkäynnillä
Prairie koiranpentu
Prairie-koirat ovat ehkä tunnetuimpia tekemistä urista. He rakentavat suuria kaivoja maan alle lukuisilla sisäänkäynnillä. Niiden urat ovat tyypillisesti 6-10 metriä syvät ja koostuvat pitkistä tunneleista ja kammioista. Joillakin kammioilla on erityisiä käyttötarkoituksia, kuten lastentarhakammiot nuorille preerikoirille, yökamarit, talvihuoneet ja saalistajien kuuntelupaikat.

Prairie Dog Towns

Prairie-koirat elävät monimutkaisessa sosiaalisessa yhteiskunnassa. Pienin ryhmä on perheryhmä, jota kutsutaan nimellä 'coterie' tai 'klaani'. Perheryhmät koostuvat tyypillisesti miehestä, muutamasta naisesta ja heidän jälkeläisistään. Jokainen coterie-alue kattaa tyypillisesti noin yhden hehtaarin pinta-alan, ja siinä on kouru, jossa on 60-70 sisäänkäyntiä. Useat perheryhmät voivat muodostaa preeriakoirakaupungin. Joissakin preerikoirakaupungeissa on kymmeniä tuhansia preeriakoiria, ja ne kattavat maileja maileja. Suurissa kaupungeissa voi olla jako kaupungin ja seurakuntakutsun välillä. Osasto koostuu useista coteriesista.

Mitä preeriakoirat syövät?

Prairie-koirat ovat kaikkiruokaisia, eli he syövät kasveja. He syövät juuria, siemeniä, ruohoja ja lehtikasveja.

Puolustaa kotiaan

Prairie-koirilla on useita tapoja puolustaa kotiaan saalistajilta. Ensin he puhdistavat suuren osan korkeiden kasvien maisemista ja tekevät raivoja, jotta he näkevät saalistajien lähestyvän. He tekevät myös korkeita kumpuja joihinkin kolojensa sisäänkäynteihin, jotta he voivat etsiä saalistajia korkeammasta näkökulmasta. Sitten he lähettävät vartijoita, jotka pitävät silmällä saalistajia. Jos he näkevät vaaran, he antavat nopean varoituskuoren ja kaikki lähellä olevat prairie-koirat rypistävät turvaan uriinsa.

Tyypillisiä saalistajia ovat haukat , kojootit, mäyrät, käärmeet ja kotkat .

Ovatko ne uhanalaisia?

On arvioitu, että hieman yli 100 vuotta sitten Suur-Tasangolla asui noin 5 miljardia preeriakoiraa. Se on paljon preeriakoiria! Niiden väestö on kuitenkin vähentynyt merkittävästi ja noin 98% preeriakoirakannasta on poissa. Tämä pudotus johtuu lähinnä siitä, että maanviljelijät ja karjankasvattajat pitävät eläintä tuholaisena, joka tuhoaa heidän satonsa ja karjansa ruoan. Tämän seurauksena karjankasvattajat ovat aktiivisesti poistaneet preerikoirat vuosikymmenien ajan.

Utah ja Meksikon preeriakoira on virallisesti luokiteltu uhanalaiset lajit . Kaikkien lajien suuri populaation lasku on kuitenkin huolestuttava monille tutkijoille.

Tärkeä laji

Nykyään monet tutkijat sanovat, että preeriakoirat ovat tärkeä osa ekosysteemi ja nurmi-biomi . Niitä pidetään '' trapetsilajina ''. Prairie-koirat tarjoavat ruokaa useille saalistajille, auttavat maaperän ilmastamista urillaan ja lannoittavat maata lannalla.

Hauskoja faktoja Prairie-koirasta
  • Jotkut tutkijat ajattelevat, että preeriakoiran varoituskuori on erilainen eri saalistajille. Tämä johtuu siitä, että ne reagoivat kuoreen eri tavalla, jos saalistaja on haukka verrattuna ihmisiin tai kojootteihin.
  • Siellä oli preeriakoirakaupunki Texas sen arvioidaan sisältäneen yli 400 miljoonaa preeriakoiraa.
  • Monet muut eläimet käyttävät preeriakoiran uria elääkseen. Näitä ovat mäyrät, kanit, käärmeet ja lumikot.
  • Preeriakoiran tyypillinen elinikä on kolme tai neljä vuotta.
  • Ne pysyvät enimmäkseen kaivoissaan talvella ja elävät kesällä varastoimastaan ​​rasvasta. Valkohäntäiset preeriakoirat lepäävät usein jopa kuuden kuukauden ajan vuodessa.
Lisätietoja nisäkkäistä:

Nisäkkäät
Afrikkalainen villikoira
American Bison
Kaksikyttyräinen kameli
Sinivalas
Delfiinit
Norsut
Jättipanda
Kirahvit
Gorilla
Virtahepot
Hevoset
Meerkat
Jääkarhuja
Preeriakoira
Punainen kenguru
punainen susi
Sarvikuono
Täplikäs hyeena